WELKOM Terug Contact Reacties Reizigers

2019

 


Programma 2019

 

Zaterdag 26 januari 2019

Koffie bij Des Indes, Escher in het Paleis aan de Lange Voorhout en ook nog het  Belasting  & Douane Museum. Leuker kunnen we het niet…. 

 

Weer eens in Den Haag kunnen we niet om Hotel des Indes heen voor een heerlijk “Haags bakkie”!

Het Paleis aan de Lange Voorhout, voorheen winterpaleis van Koningin-moeder Emma, heet ons daarna welkom voor de prachtige, fantasievolle voorstellingen van kunstenaar Maurits C. Escher.

Met de permanente tentoonstelling van ruim 150 prenten zijn bij “Escher in het Paleis” de bekendste werken en een selectie van  wisselende grafiek en vlakvullingen te zien!   Als hoogtepunt en kroon op de expositie de 7 meter lange Metamorfose III. Deze enorme houtsnede laat de kijker de Escher-koppeling ervaren van eeuwigheid en oneindigheid.

Escher weet jong en oud te boeien met zijn fantasierijke constructies en wonderlijke wereld, zoals de “onmogelijke” voorstellingen als Dag en Nacht, waarin vogels uit Hollandse weiden lijken te groeien en Klimmen en Dalen, waar rijen mensen in een oneindige lus trappen op- en aflopen!

De lunch met broodjes en koffie/thee gebruiken we in de voormalige keuken van het Escher-Paleis, waar nog een antieke gootsteen domineert -  zonder de vroegere luchies uiteraard!
 

De middag voert ons naar het Belasting & Douane Museum in Rotterdam. Wees niet bang voor de “blauwe envelop”, maar herbeleef  juist oude tijden: van urinebelasting tot slikkerstoilet en smokkelfiets.

Achterhaal waar men vroeger zoal belasting over betaalde: de middeleeuwse tolheffing en accijnzen op zout en brood en de vooroorlogse rijwielbelasting met het fietsplaatje als bewijs van betaling!
 

In een kleine expo zijn politieke spotprenten van de bekende cartoonist Ruben Oppenheimer te bewonderen: zoals het Derde dinsdag-koffertje van Lieftinck, of Gerrit Zalm achterop de fiets bij Rutte…Boeiend en deskundig verteld hoe de staat zonder belastingen zijn taak niet kan vervullen.

Reken maar dat na zo’n veelzijdige Hollandse dag een stevige afscheidsborrel er welverdiend ingaat!


 

Zaterdag 6 april 2019

Eindelijk! Naar het nieuwe museum voor moderne en hedendaagse kunst: Museum Voorlinden in Wassenaar 
 

Op veler verzoek nu een royaal bezoek aan dit nieuwe museum voor moderne kunst , dat pas twee  jaar geleden officieel geopend is door koning Willem Alexander. De collectie is de afgelopen 50 jaar verzameld door de Haagse zakenman Joop van Caldenborgh. Daarnaast biedt Voorlinden ook plaats aan tijdelijke tentoonstellingen. We arriveren eind van de ochtend, dus alle tijd om als rechtgeaarde Oosterhouters eerst te gaan  lunchen in het ernaast gelegen landhuis, aangenaam ontworpen in 1912 in Engelse landhuisstijl !

Dan start een wandeling langs de tijdelijke presentatie, gevolgd door een aantal permanent opgestelde werken van o.a. Richard Serra, James Turrel, Leandro Erlich en Roni Horn. Deskundige gidsen zullen ons van het ene bijzondere object naar het andere navigeren, onder het motto: “Je hoeft geen kunstkenner te zijn, wees vooral een kunstkijker!”

Het museum heet officieel: Voorlinden Museum & Gardens, omdat ook de tuinen de moeite waard zijn. Het Wassenaars landgoed gaat terug tot de Romeinse tijd. Het prachtige museumgebouw , naar een ontwerp van Dirk Jan Postel, bestaat uit twee lagen, waarvan een bovengronds van liefst 7 meter hoog. Door toepassing van veel glas en natuursteen beklede wanden in de kleur van duinzand voegt het gebouw zich schitterend naar zijn omgeving.

 

Twintig zalen groot herbergt het museum met kunstwerken uit verschillende periodes en werelddelen. Niet alleen schilderijen , maar juist ook bijzondere sculpturen en een zogenaamde “Skyspace”, een ruimte met een vierkante opening in het dak, waarmee je de lucht ziet, “zoals je deze nog nooit hebt gezien”!  Ernaast ligt een paar te zonnen,vlakbij een zwembad. Is dit ècht of een mysterieus kunstwerk…? Tja, u zult toch echt zelf moeten gaan kijken! Neem de tijd en geniet, ook van de tuin!

Na deze indrukwekkende kunstparade zal op de terugweg een afscheidsborrel zeker niet ontbreken!

 


 

Zaterdag 11 mei 2019

 

Naar het Verzetsmuseum Amsterdam: gewone mensen tijdens onderdrukking, schaarste en vervolging doen ons 74 jaar later “onze” Vrede pas echt waarderen!
 

Sinds de Tweede Wereldoorlog herdenken wij elk jaar op 4 mei de slachtoffers ervan en op 5 mei de bevrijding: vandaar nu dit toepasselijk bezoek aan het Verzetsmuseum. We starten deze herinneringsdag in gebouw Plancius, midden in het historisch mooie stukje Amsterdam, vlak bij Artis.

Koffie en gebak zullen ons goed smaken in dit rijksmonument uit 1876, dat zijn naam dankt aan de Amsterdamse dominee en geograaf Petrus Plancius. Het gebouw huisvestte een voormalige Joodse repetitieruimte en sociëteit.

Deskundige gidsen voeren ons vervolgens langs de permanente expositie “Nederland in de Tweede Wereldoorlog” in een decor van nagebouwde straten en wandvullende foto’s. De sfeer van de oorlogsjaren komt zo weer tot leven. Authentieke voorwerpen, documenten, geluidsfragmenten en films vertellen de geschiedenis van mensen in oorlogstijd. De dilemma’s van aanpassen òf meedoen òf zich verzetten in uitzonderlijke en alledaagse situaties.

Hierna volgt de lunch, waartoe we  in gebouw Plancius kunnen blijven.

We wandelen ’s middags met gidsen door deze  “Joodsche Wijk”, waar uitsluiting, terreur en vervolging aan de orde van de dag was. Grenzend aan de oude “Jodenhoek”werd de Plantagebuurt een van de wijken, waar vanaf 1900 veel Amsterdamse Joden zich vestigden. In februari 1941 werd de Jodenhoek op last van de bezetter met borden gemarkeerd als “Juden-Viertel”, De Duitse autoriteiten overwogen er zelfs een getto van te maken. De niet-joden zouden dan moeten verhuizen.

Tijdens onze wandeling passeren we onder andere het Amsterdamse Bevolkingsregister, waar 1943 de aanslag op werd gepleegd, het Wertheimparkmonument “Nooit meer Auschwitz”, de Dokwerker en de Hollandse Schouwburg waar vandaan grote deportaties plaats vonden.

Deze indrukwekkende dag sluiten we graag af met een “vredelievende” afscheidsborrel! 


Zaterdag 21 september 2019

Naar Antwerpen, nu naar het indrukwekkende Red Star Line Museum en het gerenommeerde beeldenpark Museum Middelheim!

 

Antwerpen blijft een geliefde bestemming, maar nu juist naar wat minder bekende maar zeker zo boeiend in beeld gebrachte geschiedenis van de Red Star Line.
Ooit een rederij van wereldformaat, die veel landverhuizers, naar New York verscheepte vanaf eind 19
de tot in het begin van de vorige eeuw. Dit museum is voornamelijk gevestigd in de oorspronkelijke gebouwen aan de Schelde.

We zien de verschillende reisetappes van Warschau tot het nieuwe leven in de Verenigde Staten. Het geeft een goede indruk van de zware tocht die deze landverhuizers moesten afleggen voor een betere toekomst. De tentoonstelling legt ook een link naar het heden: migratie blijft een universeel en tijdloos gegeven!

 

Na de lunch bezoeken we het Beeldenpark Museum Middelheim. We bewonderen in de prachtig aangelegde beeldentuin de topstukken van meer dan 400 beelden, uit de periode van 1900 tot nu. Werken van onder andere Henry Moore en Auguste Rodin. De ontwerper van het park schetste ook nieuwe lijnen en dreven in het bestaande landschap. Zo genieten we derhalve van hedendaagse kunst èn natuur tegelijkertijd!

En op de thuisreis nemen we zeker De Tijd om al deze ondergane migratie-dramatiek te evalueren onder het genot van….. waarna U thuiskomt van een voldane dag!


 

Zondagmiddag 3 november 2019

Uniek! Naar de spectaculaire show TOTEM van het wereldberoemde Cirque du Soleil op het Malieveld in Den Haag! 

Dit is veel meer dan circus: juist met het thema TOTEM wordt de voorstelling door acrobatiek, kunst, muziek en aparte decorbouw een thematische totaalbeleving.

Aan de hand van primitieve en moderne mythes wordt het verhaal van de evolutie van al het leven en de mens in het bijzonder uiteengezet. 
Een gigantisch schildpadvormig eiland staat symbool zowel voor de “levensboom”  als voor de keten die alle levende wezens bindt. TOTEM lijkt te spotten met de zwaartekracht en fysiek menselijk kunnen. TOTEM laat zien dat de mensheid de kwaliteit van alle levende wezens in zich draagt, zelfs de mogelijkheid om te vliegen!

Cirque du Soleil is een instituut dat in 1984 startte als samenwerking tussen een twintigtal straatartiesten en is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met bijna 4000 werknemers. Daaronder 1300 topartiesten uit wel vijftig landen, die verantwoordelijk zijn voor de adembenemende acts, extravagante kostuums, ritmische dansen  en indrukwekkende decors.  

Door het Cirque zelf wordt deze voorstelling TOTEM omschreven als  ”een tijdloos verhaal, waarin het ontstaan van de mensheid het grote thema is.” En ook “een ontroerende viering van puur menselijke verworvenheden…!”

Aangenaam verrast door al deze “superlatieven”, wacht u op de terugweg een aangeklede afscheidsborrel om weer met beide benen op de grond bij te komen van dit eenmalige spektakel!

 

 


Zondagmiddag 15 december 2019

Traditie! Het zondag matinee wordt een wervelend  Feestconcert van het Nederlands Philharmonisch Orkest , natuurlijk in het Amsterdams  Concertgebouw! 

 

Eindelijk is het ons gelukt plaatsen te “veroveren”voor het jaarlijkse feestconcert van het Nederlands Philharmonisch Orkest!
Dit jaar is het een vrolijk programma in Amerikaanse en Hongaarse sferen.

Dirigent Ivan Meylemans neemt ons mee op reis naar twee landen en hun festijnen. Het eerste deel is Amerikaans. We doen Hollywood aan, zwerven door het Wilde Westen en zelfs een Europeaan als Dvorák komt muzikaal aan het woord. Kers op de taart is het Tubaconcert van John Williams, gespeeld door David Kutz, tubaÏst uit het orkest.

 

 
Dan lijkt het een flinke stap naar Johan Strauss. Maar hij was het die in 1872 in Boston zijn Donau-wals door een monsterorkest van 1000 musici liet uitvoeren! Daarna gaan we richting Hongarije, de tweede bestemming van dit muzikale feest: een internationale stoet van componisten, zoals Brahms, Berlioz en natuurlijk Strauss, laat zijn inspiratie de vrije loop met Hongaars getinte marsen, polka’s, walsen en andere dansen van allure!

Tja, dit lijkt wel op een vroeg uitgevallen Nieuwjaarsconcert uit Wenen! De Weense Sachertorte zult u echter wel missen, maar een goed aangeklede afscheidsborrel sluit deze zondag gezellig af!  


WELKOM Terug Contact Reacties Reizigers

ONTWIKKELD DOOR DE WEBMASTER JOHAN GOEDEGEBUURE

Copyright © 2021  J. Goedegebuure. All rights reserved.  Website last modified: 14 okt 2021