WELKOM Terug Contact Reacties Reizigers

2018

 


 

Zaterdag 3 februari 2018

Laat u inspireren door de magie van Carel Willink čn de extravagante Fong Leng-creaties in Kasteel Ruurlo 
 

Natuurlijk toeren we eerst door de Betuwe, waar een kop koffie-mčt, de reis zal veraangenamen!.

In een bosrijke omgeving, diep in de Achterhoek bereiken we het bijzondere Kasteel Ruurlo, omringd door een prachtige Engelse landschapstuin.
De familie Melchers wist het kasteel te verwerven, in de oude glorie te herstellen en weer oorspronkelijk in te richten.

In die landschapstuin valt onmiddellijk de fraaie Oranjerie op, waar we meteen – als echte Oosterhouters! – eerst vorstelijk gaan lunchen.

Dan betreden we het monumentale kasteel, waar de werken van grootmeester Carel Willink voortreffelijk tot hun recht komen. Vandaar dat er maar liefst 45 werken hier te zien zijn.
 

Een speciale presentatie vertelt de geschiedenis van het huis en de ontwikkeling tot het huidige museum.
 

De opstelling in Kasteel Ruurlo toont de ontwikkeling van een zoekende kunstenaar, die zich ontplooit tot de nooit geëvenaarde schilder van een technisch perfect, elegant en raadselachtig oeuvre.

Voeg de bijzondere creaties van de Chinees-Nederlandse modeontwerper Fong Leng eraan toe en u zult ervaren dat “magisch, historisch, theatraal en extravagant” samen komen hier in Ruurlo. Neem er de tijd voor!


Zaterdag 8 september 2018

Beleef de verhalen van de gidsen van stadje Diest en de gotische kerk met  “hun” Prins van Oranje.

 

De Vlaamse steden blijven ons boeien;  Diest is nu aan de beurt; het stadje herbergt een schatkamer aan bezienswaardigheden. Toevallig ook nog eens het graf van prins Filips Willem van Oranje, de oudste zoon van Willem de Zwijger

Maar we starten met koffie op de Grote Markt.

Daarna  een rondleiding  langs de vele pittoreske plaatsen van deze Oranjestad. We passeren ongetwijfeld  het fraaie Begijnhof , waar vrome Begijntjes hun leven in dienst van de Heer stelden. Ook langs de oevers van het in ere herstelde riviertje de Demer beleven we het rijke verleden.

Dan is het zeker lunchtijd, weer op de Grote markt, waar het Diestse Gildenbier ook thuis is!

 

‘s Middags bewonderen we dat graf van Filip Willem van Oranje, die juist nu in 2018 precies 400 jaar rust en vrede heeft gevonden in de monumentale , gotische Sint Sulpitiuskerk. Deze statige kerk uit de 14de eeuw is ontworpen naar model van de grote Franse gotische kathedralen en bevat interessante kunstschatten. De Vlaamse gidsen boeien door hun verhalen over oorlogs-zuchtige heren, devote dames en …Nederlandse prinsen!

Dan toeren we terug naar ons eigen Brabant en genieten onderweg met bier en borrelhap nog volop na van deze, weer historierijke dag!


 

Zaterdag 13 oktober 2018

Drie keer Doesburg: het bijzondere Laliquemuseum met glaskunst, tijdelijk 25 Chagall-meesterwerken en de charme van de Hanzestad zelf!
 

 

Dat moet je meebeleven! De koffie onderweg breekt aangenaam de reis naar Doesburg, waar het Laliquemuseum is gehuisvest in twee monumentale panden. Heel bijzonder, want  werken van deze glaskunstenaar vind je verder alleen in Tokyo, Lissabon en in de Elzas, waar de mythe van René Lalique ontstond: hij produceerde prachtige juwelen, sieraden en unieke parfumflacons. De sierlijke art nouveau-stijl spreekt ons nog steeds aan. Het werk is vervuld van symboliek en geheime details… Alle reden om met een glas prosecco of jus d’orange te starten! 
Ook is er nu een tijdelijke expositie van wel 25 meesterwerken van Marc Chagall te bewonderen. Deze Russisch-Franse surrealist en expressionist is zelden in ons land te zien. Daar profiteren we meteen van!

Al deze exclusieve kunst maakt hongerig, zodat we ons daarna aangenaam gaan verpozen in de Waag. 

 

’s Middags alle aandacht voor Hanzestad Doesburg zelf, die al in 1237 stadsrechten kreeg en als vestingstad strategisch lag aan de uitmonding van de Oude IJssel. Doesburg heeft een aantrekkelijk stadsformaat  met alles op loopafstand. Middeleeuwse straatjes, gedomineerd door de 15de eeuwse Martinikerk, de Gildehof, de Mosterdfabriek en De Waag en Arsenaal, waar handelsgoederen met “evenaars en balansen” werden gewogen. Een “Bierhuys” mocht daarin  niet ontbreken, al sinds 1478 wordt er menig pint getapt!

Allicht dat we in die Waag dan welverdiend, onze aangeklede afscheidsborrel  gaan nuttigen.    Mosterd bij??
En lekker even de wandelschoenen uit!

 


Zondagmiddag 9 december 2018

Een zondagmatinee met een meesterlijke titel: “Tsjaikovski versiert Mozart” in het akoestisch perfecte Muziekgebouw Eindhoven!

De maand december leent zich bij uitstek voor een muzikaal matinee.  

Het voert ons dit jaar naar het concert van de Philharmonie Zuidnederland , waar Mario Brunello schittert als dirigent in Haydns Symfonie nr 59, de “Vuursymfonie”. Vervolgens Mozarts Pianoconcert nr.21, de Ouverture uit Rossini’s Il Signor Bruschino en tenslotte Tsjaikovski’s Rococo Variaties

Juist in dit laatste nummer neemt hij ook de solocello ter hand. Omdat dit werk is gebaseerd op Mozart, zet “huispianist” Hannes Minnaar Mozarts geliefde 21ste Pianoconcert er naast!

Met Brunello op de bok zou dat wel eens de meest intieme vertolking ooit kunnen worden! 

 

Maar er is meer! Dit concert staat in het teken van de inauguratie van de Haydn-Chair: die stoel staat niet op het podium, het is een functie voor een artistieke persoonlijkheid, die extra aandacht besteedt aan “de klassieke periode”, - Haydn, Mozart en Beethoven -, ook wel de Weense Klassieken genoemd.  

Mario Brunello is de eerste die de Haydn-Chair bekleedt.
Deze bijzondere Italiaanse cellist en dirigent stond in seizoen 2016-2017 al voor dit orkest en kijkt er naar uit om een langere periode intensief met deze musici samen te werken.
Hij is enthousiast en koestert nieuwe verwachtingen en plannen.

We zullen het beleven en laten ons graag muzikaal verrassen!
 

Uiteraard onderbreken we de terugreis nog voor een gezellige afscheidsborrel in het Brabantse, nog net niet in kerststemming….. 


WELKOM Terug Contact Reacties Reizigers

ONTWIKKELD DOOR DE WEBMASTER JOHAN GOEDEGEBUURE

Copyright © 2021  J. Goedegebuure. All rights reserved.  Website last modified: 14 okt 2021